Nem, mivel a lap anyaga -minden vegyszer és ragasztó nélkül készítve- márványkeménységű és -simaságú. A vele érintkező étel tehát nem tud magába szívni belőle, legfeljebb az exrém nedvességtartalmúak, minimálisan.
Kicsit talán biztonságosabb, mint a normál grillezés, mert a szakácsot nem éri annyi ső, füst, kipattanó szikra, stb...
Nem! Ha esetleg el is törne a hőtől, vagy a sütés okozta pontszerű hősokktól, még mindig megtartja a beleépített váz. Kérésre üvegszálas erősítést is építhetek bele, de ezt nem igazán ajánlom.
Használat előtt maximum egy ronggyal áttörölni, utána pedig az esetlegesen ráragadt darabokat drótkefével lesikálni. Vízzel, mosogatószerrel, stb nem tisztítható, mert az anyaga ugyebár só, és ez víz hatására feloldóddik.
A fizikailag eltáviolítható részeket késsel-drótkefével lesikálja a szakács, a lap anyagába beleégett páccal, stb nem kell foglalkozni. Ez csak elszíneződést okoz, de baktériumok, gombák, stb nem tudnak benne megtelepedni, ezért ott megromlasztani sem.
A fentiekben elmondtam az alapokat: ezt annyiban egészíteném ki, hogy a só önmagában steril, illetve sterilizál. Gondoljunk csak a sózásos tartósítási eljárásokra. A helyesen tárolt lap nem lesz poros, piszkos, élelmiszerrel csak akkor érintkezik, mikor már felhevült. A használati hőfoka 200 fok felett van, és ezen a hőmérsékleten nincs olyan életforma, ami életben maradna. A lap használatkor gyakorlatilag STERIL lesz.
A letisztított lapot a lehető legjobban, kb légmentesen becsomagolni: ehhez elég egy-két réteg kukazsák, vagy nagyobb nejlonszatyor is. A lényeg a minél kisebb légcsere a lap környezetében. Ez azért fontos, mert a felhasznált kősó relatíve sok káliumot, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, aminek kloridjai higroszkóposak (nedvszívók). Nedves időben, vagy a téli időszakban a helytelenül tárolt lap alatt tócsa jelenik meg, és ebben nem a kiskutya a bűnös... Tehát, kerüljük a szépen hímzett szövetzsákocskát, és használjuk a randa, de légszigetelő nejlonzsákot. :)
Szerintem IGEN! Ugyanis a mai tengerekben már annyi nehézfém, műtrágya, növényvédőszer, olaj, műanyag-ázalék, stb van, hogy lassan a tengeri halak toxikusabbak, mint amennyire egészségesek -lehetnének... A laphoz használt bányászott só is tengeri só, azzal a különbséggel, hogy pár millió évvel régebben párlódott be, mint a maiak. De nincs is benne semmi olyan, aminek nem kell benne lennie. Az a szöveg pedig, hogy a tengeri sóban -a bányászottal ellentétben - mennyi nyomelem, stb van: közönséges hazugság. EZT a sót amúgy sem fogod elfogyasztani, csak sütsz rajta.
A lap készítése közben nem használok semmiféle ragasztót, vagy egyéb vegyszert, és a keretet is úgy alkottam meg, hogy semmiféle allergia esetén sem kifogásolható!
Ha-ha, ez az ötmilliós kérdés! Komolyan, ennyiért eladó a technológia! :) Én már párat eladtam, jó üzlet van benne. Elérhetőségem : VATEMAIL777@GMAIL.COM .
Igen, sőt, javaslom is. Természetesen lehet ezek nélkül is használni, de akkor az étel erősen kiszárad, és pl a húsok némelyike egy márkásabb bocskortalppal vetekszik. Az olaj, vagy a pác hőközvetítőként hat, és segíti a sülést. A lap anyagában nem okoz elváltozást, bár beleivódhat kissé, és elszínezheti azt. Persze nem kell literszámra locsolgatni, azt a konyhában, a kedvenc serpenyődben is megteheted.
Igen, erősebb parázson, és a húst rá kell préselni kissé a lapra. Hosszabb sütési idő -gyengébb hő esetén- kiszárítja a húst.
Igen, maximálisan! A növéni részek általában nedvdúsak, és a süléskor bekövetkező vízveszteség nem érződik annyira, illetve nem okoz akkora élvezeti érték-csökkenést, mint a húsok esetében.
Mert a só a vassal érintkezve korróziót indít el. Használhattam volna festést, ami vegyszer- és fémtartalmú... Vagy krómozott-nikkelezett keretvasat, ami az erre allergiásoknak rossz hír. A rozsda kémiai összetétele vas-oxid, ami esetleges elfogyasztása esetén is ártalmatlan, sőt, a gyomorsavban feloldódva némiképp a szervezet vastartalmát emeli, a vérszegénységet csökkenti. Ezen adatok fényében sem biztatok senkit a közvetlen rozsdafogyasztásra! :)
A sót összetörve téli jégmentesítésre használhatod. A keretet vashulladékként is ujrahasznosíthatod, vasgyűjtő iskolásoknak adhatod, vagy egyszerűen kiteheted az út mellé, ahol az erre szakosodott elemek percek alatt eltüntetik.
Eddig maximum 45X45cm nagyságban készítettem, de az általad megadott méretben bármikor megcsinálom.
Árat még nem kalkuláltam, a gyártási engedély és az eladáshoz szükséges vállalkozói igazolvány kiváltása folyamatban van.